top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverKarel Helsen

'Onze sector wordt niet geraakt door digitalisering!'

Toen ik met deze blog begon en wat teksten schreef over 'digital denial' besefte ik me niet dat de ontkenning in tal van bedrijfssectoren nog heel erg groot is. Het is duidelijk dat de multinationals of sterk internationaal opererende bedrijven al jaren bezig zijn met adaptatie aan de digitale wereld. Maar er zijn ook hele grote bedrijven uit de zakelijke markt die sterk nationaal opereren. Vaak ook nog in een sector waarvan de bestuurders vinden dat deze zo traditioneel is dat er nooit toetreders zullen komen. Er zal daarom geen enkele vorm van disruptie plaatsvinden menen zij.

Deze directies opereren in 'business as usual mode'. Ze denken niet alleen dat er in hun gebied van de waardeketen geen verandering zal plaatsvinden maar zelfs in de gehele sectoriale waardeketen.

Bij deze bedrijven is er gebrek aan creativiteit, voorstellingsvermogen en bestuurders die de noodzakelijke kennis hebben van digitalisering en/of digitale transformatie. De directie gaat er vaak vanuit dat de IT Manager alles onder controle heeft en dat eventuele aanpassingen aan het businesmodel vooralsnog niet aan de orde zijn of moeten worden besproken. Het feit dat kleine startups op de loer liggen om te penetreren in de waardeketen wordt niet gezien of herkend. Sterker nog, als er voorbeelden worden aangereikt van mogelijke bedreiging wordt het ook nog wel eens hoogmoedig weggelachen!

Zelfs in Nederland, een land dat hoog scoort op de ranglijsten van economie, innovatie en concurrentie, is het besef over de noodzaak van aanpassing aan een digitale wereld onvoldoende aanwezig.

10 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page